2toDrive

Vanaf je 17e al auto rijden!

2toDrive is in november 2011 als experiment ingevoerd in Nederland. Door het experiment kunnen jongeren eerder hun rijbewijs halen, namelijk al vanaf 17 jaar. Na het behalen van het rijbewijs mogen de jongeren tot hun 18de alleen de weg op onder begeleiding van een coach.
Door de invoering van het experiment veranderen er een aantal zaken omtrent het behalen van het rijbewijs:

  • Jongeren mogen vanaf 16 jaar het theorie-examen voor de auto afleggen.
  • De geldigheid van het theoriecertificaat wordt verlengd naar 1,5 jaar.
  • Vanaf 16 jaar en 6 maanden mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen.
  • Het praktijkexamen mag afgelegd worden vanaf 17 jaar.
  • Nadat de jongere het praktijkexamen met succes heeft afgerond mag hij tot zijn 18de verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach.


17 JAAR
Jongeren die op of na de startdatum van het experiment 17 jaar worden mogen meedoen met het experiment. Voor deze groep gelden de regels zoals hierboven uitgelegd. Jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn kunnen niet meedoen aan 2toDrive. Deze groep mag wel al op 17 jarige leeftijd starten met het volgen van rijlessen. Het praktijkexamen mag pas afgelegd worden na de 18de verjaardag. Het theorie-examen mag wel al voor de 18de afgelegd worden. Rijscholen kunnen door 2toDrive lessen aanbieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar in plaats van vanaf 18 jaar. Een rijschool hoeft zich niet aan te melden als ze mee willen doen aan 2toDrive. Alleen jongeren melden zich aan via de website www.2toDrive.nl door een begeleiderpas aan te vragen. Op deze pas komen de namen van de coaches van de jongeren te staan.

Bij bekendstellen van een examendatum is het verstandig om al een begeleiderspas aan te vragen. Indien men slaagt voor het examen kan men dan met de begeleiderspas het rijbewijs aanvragen. Let op, zonder begeiderspas kan men geen rijbewijs aanvragen.

Proefles aanvragen

Maak kennis met ons via een proefles. Tijdens deze proefles maak je kennis met de rij-instructeur, de lesauto, de rijschool en krijg je al een klein beetje inzicht in je rijvaardigheden. Na de proefles kun je beslissen of je verder wilt gaan of niet.